LENF DOLAŞIM SİSTEMİ HAKKINDA KISA BİLGİ
Sağlıklı olmak için bildiğimiz temel basamaklar ;
Beslenme, hareket, zihinsel dinginlik olup, bunların dışında çok az bildiğimiz bir sağlık unsuru daha vardır: «LENF DOLAŞIMI»
Lenf sistemi Akyuvar üreterek vücudun savunmasında görev alır.
“LENF DOLAŞIMI” İç organlarımızın temizliğinden sorumlu, atık toplama sistemidir. Doğru çalıştığında bağışıklığımız artar ve hastalıklara karşı dirençli, sağlıklı ve pırıl pırıl bir bedenimiz olur.
Lenf dolaşımı, bildiğimiz kan dolaşımına paralel çalışır ve vücudumuzun kirli atık sistemidir. Cilt yüzeyine yakın pek çok kılcal kan damarı deri altına sürekli su ve protein sızdırır. Bu sıvının cilt altından toplanması lenf kanallarının görevidir. Lenf kanalları cilt altından topladığı su ve proteinden oluşan “lenf” sıvısı içerir. Lenf sıvısı cilt yüzeyine çok yakın lenf kanallarına sızarak hareket eder. Lenf kanallarından akan lenf sıvısı yoluna devam ederken daha derinlerde yer alan geniş lenf kanallarına dökülür, bunlara koltuk altı ve kasıkları örnek verebiliriz. Lenf sıvısı, lenf nödülleri tarafından filtre edilerek bedenin daha geniş toplar damarlarına akar. Cilt altında biriken ve lenf kanalları ile toplanarak filtre edilen bu su ağırlıklı sıvı idrar yoluyla bedenden atılır.
Protein ve su, dokular arasında birikerek ödem oluşturur. Ödem, lenf kanallarının yetersiz olduğu durumlarda, lenf kanallarını tıkanması veya tahribatında ya da bir hastalıkta meydana gelebilir. Ödem sıklıkla bacaklar ve kollarda görülse de bedenin herhangi bir bölgesinde oluşabilir. Kol veya bacakta ödem oluşumu sıkılık hissi, ağırlık ve ağrıdan dolayı çok rahatsız edebilir.
Aşırı kilo fazlası olan, adet öncesi dönemde vücudunda ödemler oluşan, selülitinden yakınan ve meme kanseri sonrası kollarında ödemler meydana gelen hanımlar lenf drenaj sayesinde tüm bu sorunlarından kurtuluyorlar.
Lenf drenaj cihazı ile parmak uçlarından yukarı doğru, düzenli aralıklarla basınç uygulanarak, lenf drenaj sağlanıyor. Uygulandığı bölgede cilt kalitesinde düzelme, çevresel olarak incelme, deri ve deri altında sıkılaşma oluyor.
Lenf Drenaj Yöntemi Nasıldır?
Kişiye ince çorap giydirilerek ayaklar, bacaklar ve karın sarılır ve lenf drenajı cihazı çalıştırılır. Cihaz parmak uçlarından yukarıya doğru, düzenli aralıklarla basınç uygulayarak, lenf drenajını sağlar. Haftada 2 ya da 3 kez uygulanabilir.
Çeşitli Spor aktiviteleri sonrasında , zayıflama cihazlarından çıkınca ya da selülit masajı sonrasında uygulanır ise öncesinde yapılan işlemin etkinliğini artırır. Seanslar yaklaşık 30 dakika sürer.
Lenf Drenaj Etkileri Nelerdir?
Uygulandığı bölgede cilt kalitesinde düzelme, çevresel olarak incelme, deri ve deri altında sıkılaşma olur.
Lenf Drenajı, selülit uygulaması dışında çeşitli sebeplerle vücutta biriken ödemin dışarıya atılmasını da sağlayarak bağışıklık sisteminin ve diğer bazı organ sistemlerinin çalışmasını düzenler, özellikle varis giderilmesinde de kullanılır.
Lenf drenajı güzellik amaçlı kullanılması halinde, ciltteki kırışıkların, yara izlerinin ve lekelerin hafifletilerek cildin, iyileşme ve gençleşme sürecine destek olunabilir. Çünkü Lenf drenajı, ciltteki kolojen üretimine destek olur ve bu sayede cilt sıkılaşır. Lenf Drenajı cildi toparlamasının ve canlandırmasının da nedeni budur.
Lenf Drenaj diğer masajlardan farkı / özelliği nedir?
Lenf drenajı hiç bir ürünün kullanılmadan yapılması, diğer masajlardan ayırd edici özelliğidir. Ayrıca Lenf Drenajı, diğer masajlara oranla çok hafif, monoton ve sürekli tekrar eden hareketlerden oluşur. Lenf Drenajı, vücudun uç noktalarından kalbe doğru, lenf akışını takip ederek, tek yönlü yapılır. Bir de Lenf Drenajı sonrasında, diğer masajlardan farklı olarak cilt kızarmaz.
Lenf Drenaj Kimlere Uygulanmaz ?
Bazı kanser hastalık çeşitleri ve hastalık geçmişi olanların dışında uygulanmamasını gerektiren herhangi bir durum yoktur.
Uygulamaya Gelmeden önce Yapılması Gerekenler Nelerdir?
Uygulamaya gelirken hastaya yanında ince çorap getirmesi söylenir. Uygulama çorapla yapılmaktadır.
Lenf Drenajın Yan Etkileri Nelerdir?
Lenf Drenaj’ın yan etkisi yoktur.
Lenf Drenajı ne gibi sıkıntılara iyi gelir?
Ödem ve şişme
Şiş topuklar, bacaklar vb.
Toksin birikmesi
Selülit ve kilo problemi
Akne ve diğer cilt problemleri
Ameliyat öncesi ve sonrası sıkıntılar
Ödem ve iyileşme sürecine destek
Yara izleri – eski ya da yeni
Kabızlık ve hazımsızlık
Hormonal dengesizlikler
Ergenlikte
Hamilelik öncesi ve sonrası
Menopoz sıkıntıları
PMS – regl öncesi gerginlik
Göğüslerde hassasiyet
Sinüzit, saman nezlesi
Tekrarlanan enfeksiyonlar
Soğuk algınlığı
Grip
Üst solunum yolu hastalıkları
Eklem iltihaplanmaları
Romatizma
Stres
Anksiyete
Gerginlik
Yorgunluk
Uykusuzluk